At bruge krisen til at skabe forandring

At bruge krisen til at skabe forandring


" Never waste a good crisis". Citatet tilskrives Winston Churchill, og det er gentaget utallige gange under finanskrisen og coronakrisen. 


Men noget er der nu om det. 


For under kriser har både medarbejdere, publikum, samarbejdspartnere, politikere og andre interessenter brug for både tydelig og klar ledelse. 


En ledelse der både sikrer en fælles retning for den ramte kulturinstitution, en tydelig kommunikation, som skaber fælles fodslag, og sidst men ikke mindst en evne til at inspirere og motivere til sammenhold og fælles ansvar hele vejen gennem krisen.


Se de to videoer, guiden og artiklen herunder

Forandringsledelse i praksis


Se de to beretninger på video om forandringsledelse i praksis.

Orkesterchef Dorthe Andersen, Aarhus Jazz Orchestra, fortæller her om at sætte retning for orkestret efter nedlukningen, og hvordan alle i institutionen deltog i at udvikle nye koncertformater, som kunne afprøves trods corona.


Beretningen rummer både “Retning”, “Fodslag” og “Fælles ansvar”.

Museumsdirektør Søren Bak-Jensen, Arbejdermuseet, fortæller her om at genstarte museet efter nedlukning og hjemsendelse af næsten hele personalet.


En hel uge af processer og diskussioner på kryds og tværs på museet gav fællesskabet mod på at åbne op igen under drastisk forandrede driftsbetingelser.


Et eksempel på hvordan man kan arbejde med at inspirere og motiveretil forandring.

Guiden Krise og Forandringsledelse


En krise kan ikke altid forudses, men institutionen kan gøre sig stærkere ved at gennemtænke forskellige mulige scenarier og strategier, der kan afbøde krisen. Der skal tænkes i processer før, under og efter en mulig kommende krise.


Download guiden her

At bruge krisen til at skabe forandringer


Artikel med praktiske eksempler fra kulturinstitutionerne. Rådene er enkle: 

  • Skab retning
  • Skab fælles fodslag
  • Skab fælles ansvar


Download artiklen her